STOLTHET FOR STEDET

Gammel plenklipper, låve, huseier

 

Da faren til Uli Rübke kjøpte sin første traktorklipper i 1983 valgte han John Deere™. Han sa at han ikke hadde råd til en billig klipper! 32 år senere er den fortsatt i bruk, nå med hans sønn og sønnesønn bak rattet – 30-års jubiléet markerte de med en parade.

Gammel plenklipper, huseier, kunde, gammelt hus

Da faren til Uli Rübke erstattet sin gamle gå-bak plenklipper med en John Deere™ traktorklipper i 1983, ble alt annerledes. Plutselig ville alle klippe hagen hans – og selv etter 30 år, har de fortsatt å gjøre det. Fra å dra frem tømmerstokker og trekke tilhengere, til å klippe fotballbaner og frukthager, har John Deere™ 111 gjort seg fortjent til det gode ryktet år etter år. Nå nyter den en velfortjent pensjonisttilværelse – men den starter fortsatt på første forsøk og er alltid klar om nødvendig.

En betrodd ledsager gjennom en årrekke.

ULRICH RÜBKE
Gammel plenklipper, huseier, nøkkel
Gammel plenklipper, huseier, felt, hage, detalj

“Naboene har kjøpt seks eller sju billige traktorklippere siden vi fikk denne”, smiler Uli mens han klapper maskin sin stolt. “Ingen av dem varte lenge. Vår maskin kan se litt rufsete ut, men er godt vedlikeholdt. Den har til og med de opprinnelige dekkene på forhjulene.”

Med sitt våkne øye er Uli Rübke nøyaktig slik du ville tenke deg en båtkaptein. Fra broen på sin 13 m lange slepebåt, kommanderer han et kraftig mudringsfartøy som holder elven Aller åpen for fritidsbåter og passasjerbåter. Etter 40 års tjeneste, kjenner Uli farvannet her som sin egen bukselomme. Hans følelse for maskiner er legendarisk blant kolleger: Dersom noen behandler taubåten hans dårlig i hans fravær, merker Uli det øyeblikkelig når han tar rattet og starter den 6-sylindrede Mercedes dieselmotoren. 

Gammel plenklipper, huseier, ratt

     

Gammel plenklipper, huseier, bygd, parade

“På kjøkkenet i familiens fagverkhus i Wittlohe (Niedersachsen) finnes et innrammet bilde av paraden da Uli, kona Silke og sønnen Mark feiret 30-års jubileet til sin John Deere™. Selv om de kun inviterte naboene, spredde ryktet seg raskt til de omkringliggende landsbyene. På den store dagen, kom ikke mindre enn 27 plentraktorer for å delta på feiringen, ledet av Uli og hans trofaste 111.

SOM FAR, SÅ SØNN

Uli’s sønn Mark lærte finere klipping fra bestefaren sin, og husker fortsatt den dagen han endelig var gammel nok til å kjøre familiens John Deere™. Nå som Mark studerer for å bli mekatronikk-ingeniør, verdsetter han John Deere™ kvalitet mer enn noensinne. Luen som Mark har på er ikke det eneste arvestykket som har tålt tidens tann: Mark er tredje generasjons målmann fra Rübke og benytter fremdeles bestefarens sydde fotballbukse til spesielle kamper. 

Selv om familien Rübke setter pris på kvalitet og tradisjon, følger de samtidig med i tiden. Som en del av et tett sammensveiset samfunn, støtter familien flere ambisiøse prosjekter som anvender den nyeste teknologien for å bevare eller forbedre livskvaliteten for lokalbefolkningen og tilreisende. Nylig fullførte tiltak omfatter bygging og drift av en ny landhandel på et co-operativt grunnlag, og montering av en solcelledrevet passasjerferge over elven – en oppgave som det tok år med tålmodighet og utholdenhet for å oppnå.

Gammelt bilde, plenklipper, kunde, hage, barn

  

Nå en del av familien.

SILKE RÜBKE
Plenklipper, bygd, kunde

DEL AV FAMILIEN

Da familien kjøpte en ny gressklipper for to år siden, skjedde det uten å nevne at det måtte være en John Deere™. “Vår nye X155R har samme kvalitet på konstruksjonen som 111, pluss en rekke tekniske forbedringer som gjør ting enklere, som oppsamler med dobbeltlag.” Det å bytte inn den gamle maskinen deres var aldri et alternativ for familien Rübke, selv om de er sikre på at den fremdeles er verdt en hel del. “Den er en del av familien nå”, forklarer Silke med et skuldertrekk. “Vi vil aldri skille oss fra den. Når dagen en gang kommer, vil vi trolig bare begrave den i hagen.”

     

Gammel plenklipper, låve, huseier