Hva du kan gjøre for å hjelpe biene

Biene har hatt noen tøffe år. Utilstrekkelige forsyningsområder og dårlig ernæring er mulige årsaker. Hva kan du gjøre med det? En hel del, viser det seg.

Biene har problemer. Og dermed vi også, for de er ansvarlige for en tredjedel av maten vi spiser. Vi vil ikke sulte ihjel dersom de forsvinner, men de er fremdeles en sentral del av matkjeden vår.

Derfor bør hobbygartnere som deg invitere og ernære biene ved å ha pollineringsvennlige planter i landskapsarkitekturen eller i grønnsakshagen. Dersom du liker tanken på dette i egen hage, her er noen ting du kan gjøre.

1. Tilby nektar og pollen. Bier trenger både nektar og pollen for å overleve. Nektar trengs for å lage honning, som er karbohydrater biene konsumerer for rask energi. Men grundige observatører av europeiske honningbier vil legge merke til at de har pollensamlende sekker på bakbeina. Pollen tas med tilbake til bikuben og transformeres til det vi kjenner som bibrød. I motsetning til den raske, enkle energien i honning, tilbyr bibrød proteiner, fett, mineraler og vitaminer. Det er avgjørende mat, fremfor alt for de yngste i bikuben, slik at det er kritisk for at bikuber skal fortsette å vokse og trives.

Det som er godt for biene kan også være behagelig og nyttig for oss: Medlemmene av myntefamilien er magneter for honningbier, vokser lett og er en fryd for nesen. En rekke urter, som basilikum, timian, lavendel, sitronmelisse, oregano, merian, rosmarin, salvie er alle medlemmer av myntefamilien (lamiaceae). Så hvorfor ikke vurdere å plante en dufthage bare bestående av urter som du og biene kan nyte sammen.

2. Hold den varm. Bier trenger varme for å arbeide. De kan ikke en gang fly dersom temperaturen er under 13°C og vil ikke være ute for å arbeide før termometeret når 14°C. Jo raskere solen når hagen din om morgenen, desto raskere vil biene varme seg opp og bli aktive.

3. Tilby beskyttelse. Vind kan være problematisk for biene ettersom den gjør det vrient å fly presist og sprer duften som tiltrekker dem til matkilden deres. Dersom hagen din er litt beskyttet fra vinden, vil duften av nektar bli hengende i luften, og du vil få mer aktivitet fra biene.

En vindskjerm med busker, trær eller en byggkonstruksjon kan hjelpe til med å kontre vinden og tilbyr skygge på ettermiddagen. Bier liker ikke når det blir for varmt og slutter å arbeide ved 38°C – litt skygge på ettermiddagen kan tilby dem flere timer til å samle inn den livsviktige nektaren og pollen.

4. Oppnå kontinuerlig blomstring. Bier må samle mat fra tidlig om våren til sent på høsten for å støtte en sunn bikube. Dersom du ønsker å være en vert for honningbiene gjennom hele sesongen, må du alltid ha mat tilgjengelig for dem, noe som innebærer å plante et mangfold av blomster. Sørg for at planen din inkluderer planter som blomstrer til ulike tider av året - sjekk ut vår "Din hage: I full blomstring gjennom hele sesongen" artikkel for mer tips om det.

5. Noen insektmidler bør skrinlegges. Enkelte insektmidler er skadelig for bier - du ønsker kanskje å benytte noe annet dersom du kan. En insektdrepende såpe kan være et bedre alternativ for å kontrollere plager som bladlus.

Som du skjønner er det ikke så vanskelig å skape en bievennlig hage, hvor du arbeider side om side med disse flittige og viktige insektene. Generelt vil biene forresten la deg være i fred og holde på med sitt, med mindre du tråkker eller slår mot dem ved et uhell. Men du bør unngå parfyme, hårspray eller annen sterk duft, ettersom det kan tiltrekke seg forvirrede bier på utkikk etter nektar.