Din hage: I full blomstring gjennom hele sesongen

Kun med litt undersøkelser og planlegging kan fargerike blomster være til stede fra tidlig om våren og frem til senhøsten. La oss ta en titt på hvordan du havner der.

Har dette skjedd deg? Tidlig på vårparten dro du til planteskolen, full av vigør og spenning, og kjøpte alle de vakre plantene som blomstret så innbydende for deg – klare til å forvandle hagen din til et sommerparadis. Du får plantet alt i jorda og det hele ser fantastisk ut. For en stund. Bare et par måneder senere er det ikke lenger noe som blomstrer, og hagen din ser heller blek ut.

Det er ikke nødt til å skje. Fremfor impulskjøp bør du ta deg tid til å snakke med ekspertene ved den lokale planteskolen. Basert på forholdene i hagen din, kan de fortelle deg nøyaktig hva du må plante for å få riktig fargemengde i hagen din til enhver tid.

Det er ingen dårlig idé å gå metodisk frem, og skape detaljerte planer med en god blanding av planter i alle de følgende kategoriene: korte, mellomstore og store planter med godt bladverk gjennom hele sesongen; og planter som blomstrer om våren, forsommeren, høysommeren, sensommeren og høsten. For å holde kostnadene nede, vedlikeholdet permanent og minimalt, bør du prøve flerårige planter fremfor ettårige planter.

Velg dine favorittfarger og lag knipper av planter som vil blomstre sammen. For eksempel kan man forbinde planter som blomstrer i juni, som peoner, sibiriske iriser og riddersporer på en kant av bedet, og et annet knippe med planter som blomstrer i juni på motsatt kant av bedet. Resten av bedet kan fylles med grønt bladverk fra planter som skal blomstre sammen senere. Dersom du har for mange blomster spredt rundt, blir øynene overbelastet. Et slikt design gir en et sted å hvile øynene på og nyte skjønnheten.

Du bør kjøpe og plante alt sammen på vårparten, såfremt mulig. Det er opp til deg hvor du plasserer plantene dine - bruk fantasien din og eksperimenter gjerne litt: Bare ta alle plantene og sett dem rundt omkring i pottene sine til det føles riktig. Store, mellomstore og korte staker og fargede flagg kan hjelpe deg med å holde oversikt over plantehøyder og blomstringstid, siden mange av plantene fremdeles bare er vegetasjon. Pakk dem godt inn dersom du føler for det. Det vil gi maksimal blomstring per kvadratmeter i hagen, redusere ugresset og hemme spredning av planter, for redusert vedlikehold.

Så her er oppskriften: Tilbring litt tid med planleggingen og ta det så som det kommer, ha det gøy og ikke bry deg om perfeksjon. Nyt prosessen så vil du elske resultatene.