Strekker seg mot himmelen
Island er en stor øy med et røft landskap formet av vulkanutbrudd opp gjennom landets historie. Værer veksler hele tiden, det er iskaldt og ingen beskyttelse mot formidable vindkast grunnet mangelen på skog. Høres det dramatisk ut? Det er imidlertid bare en ny dag i “utekontoret” deres når vedlikeholdsteamet til Landsnet laster et kjøretøy med firehjulstrekk og drar til en høyspentkabel på fjellene østlig for hovedstaden Reyklavik.
Den aktuelle oppgaven er å skifte ut isolatorer i 25 meters’ høyde. Strømmen er slått av for denne delen av kabelen så lang tid det tar å fullføre arbeidet. Siden sommeren 2020 har de fleste vedlikeholdsoppgavene blitt utført med et helt nytt maskinkonsept: en John Deere 1510G lassbærer som basismaskin utstyrt med en Palfinger-kran som kan nå opptil 30 meter. Med en maksimum kjørehastighet på drøyt 20 km/t, en roterende og justerende førerhytte, en utvidet boggi og et dekkblad, tilbyr lassbæreren til John Deere uovertrufne terrengegenskaper og løftestabilitet for anvendelsene til Landsnet. Utviklingsprosjektet ble implementert av et høyst internasjonalt teamarbeid, som inkluderte John Deere-fabrikken i Finland, John Deere-forhandlere i Norge og Tyskland, samt Palfinger-forhandlere i Østerrike og Island.
Fremragende terrengkapasitet og forbedret arbeidssikkerhet
Den nye maskinen oppfyller alle forventningene til bransjesjefen Ragnar Bjarni Jónsson, som er prosjektleder hos Landsnet: “Vårt team utfører vedlikehold, konstruksjons- og reparasjonsarbeider på høyspentkabler og transformatorstasjoner. Utfordrende terreng og værforhold har gjort det til en ekstrem utfordring for oss å flytte større kraner til arbeidsområdene, og intet av det utstyret vi har brukt før har dekket våre behov. Vi ønsket å forbedre vår kapasitet ved å øke rekkevidden, slik at vi kan løfte arbeidsplattformen og øke terrengkapasiteten. Forbedret personsikkerhet og miljøfaktorer, som redusert drivstofforbruk, var også av betydning. Vi ønsket å ha en mer stabil maskin som gjør det mulig å benytte alle funksjonene til de nyeste kranene, selv i skråninger, ved hjelp av et bomjusteringssystem. Vi må også kunne jobbe under de heftigste snøstormene, med vindstyrker inntil 50 sekundmeter. Vi sjekket ut mange av alternativene, men konkluderte med at en lassbærer ville tilby den mest komplette løsningen. Den kombinerer de fleste aspektene ved arbeidet vårt i en maskin: Det er en maskin med gummidekk, noe som er en stor fordel under gode forhold hvor enhver annen maskin ville ødelagt underlaget. Det kan også installeres en mye større kran på lassbæreren enn på en traktor ,” forteller Jónsson.
Kraftig kran med en vippemekanisme og stabilisatorer
“1510G lassbæreren egner seg perfekt til arbeider på kraftledninger på 12 til 25 meters’ høyde. Den har en svært kraftig kranplattform. Vippesystemet er unikt. Det er veldig vanskelig å se for seg hvordan maskinen kan velte, slik det forekommer med annet terrengutstyr. Førerhyttens justeringssystem håndterer skråninger veldig bra både sidelengs, opp og ned, og det er en fantastisk maskin å kjøre med den roterende førerhytten. Takket være lengden og vekten til basismaskinen kan du både se og føle hvor stabil maskinen er når det arbeides med kranen. Stabilisatorer på siden av maskinen tilbyr ytterligere sikkerhet. Med kranens vippemekanisme oppnås alltid en stabil og rett plattform, som kan løfte jevnt. I skråninger er det å kunne løfte rett ved å vippe kranen med opptil 25 grader vippekapasitet et stort steg i riktig retning,” konkluderer Jónsson.
Den sentrale operatøren Rúnar Freyr Rúnarsson er også tilfreds med den nye maskinen: “Det foreligger et bredt spekter av oppgaver som vi kan benytte den nye maskinen til: bytte av isolatorer, løfting av tømmerstokker, løfting av mennesker, alt av reparasjoner og fjerning av is fra kablene. Denne maskinen har virkelig oppfylt våre forventninger,” oppsummerer Rúnarsson. En sen høstdag preges av gjennomgående regnvær og sterk vind. Til tross for de ufyselige forholdene, kan Landsnet-teamet si seg fornøyde når de vender tilbake til byen etter hvert som dagslyset svinner: dagens arbeid ble utført på effektivt og trygt vis.
In The Forest 1/2020