Våre 5 beste tips for klipping av sunne plener

Klipping kan være så mye mer enn overfladiske endringer. Riktig utført styrkes plenens tilstand og holdbarhet. Sjekk hva som er best klippepraksis for å få en utsøkt plen.

God klipping kan holde ugress under kontroll, resirkulere næringsstoffer, og sikre dyp rotvekst. Hva som gir den beste klippingen vil variere med årstider, værforhold, gressarter og hvor intenst du tar hånd om plenen din. Her er noen faktorer du må ta med i betraktningen.

1. Obligatorisk: et skarpt og forskriftsmessig installert bulldoserskjær på klipperen

Et sløvt blad, eller enda verre et som installere opp-ned, vil ikke gi et rent snitt. Det får ikke bare gresset ditt til å se rufsete ut – skader på gresset gir flere muligheter for insekter og sykdommer, ifølge ‪Laurie Trenholm, som er ekspert på urbane gressmatter ved universitetet i Florida. Et rent snitt fra et skarpt blad gir en vakker og jevn plen, noe som også er langt sunnere for gresset.

2. Du må behandle dine gressarter korrekt

Alle gressarter har en foretrukket høyde. Ifølge Trenholm kan det å ta seg tid til å identifisere plenens gressarter, og etablere hva som er anbefalt stubbhøyde, bidra til en sunn plen som trives.

"Den optimale høyden ved klipping er basert på størrelsen til løvbladene hos gressarten. Gress med finere blader kan gis en kortere klipp, mens arter med bredt løv trives bedre med litt høyde," forteller Trenholm. St. Augustin-gress er blant artene som har størst lengde for bredt løv, og trives ved 3,5 til 4 tommer, mens Centipede-gress som vokser utstrakt langs bakken kan holdes på kun 1 til 2 tommers høyde.

3. Så hva er riktig høyde for klippepannen?

Gressarter er den sentrale faktoren her, men forteller ikke hele historien. En god tommelfingerregel ved klipping er at man ikke fjerner mer enn en tredjedel av bladvevet ved en enkelt klipping.

En kortere plen har oftere mer problemer med ugress fordi taket ikke er så høyt, noe om gjør at mer sollys når jordsmonnet og lar hanffrø spire. Men dersom du lar plenen vokse seg for lang og så gir den et dramatisk kutt, kan det utsette gresset for stress og føre til at det henter næringsstoffer fra rotsystemet, noe som vil svekke røttene og føre til en tynnere og usunn plen, sier Clint Waltz, som er ekspert på ekstensjon av gressmatter ved universitetet i Georgia. Jevnlig klipping av plenen som er kortere enn gressarten foretrekker vil ha samme effekt.

Den beste planen er å holde stubbhøyden jevn gjennom hele året - bare still inn høyden på det som er optimalt for din gressart.

4. Timing: Klipping ved riktige intervaller

Det er bare sunn fornuft: Dersom plenen din tilføres mye kunstgjødsel og dreneres ofte, eller er i en aktiv vekstperiode, kan den trenge klipping to ganger i uka. Dersom gresset er i den inaktive sesongen trenger du kanskje ikke å foreta klipping i det hele tatt. Og dersom gresset lider under tørke ønsker du ikke å klippe i det hele tatt selv få fottrinn kan forårsake skader.

Hold deg til hovedregelen om at man aldri fjerner mer enn en tredjedel av bladvevet samtidig. Dersom ønsket plenhøyde er 2 tommer, må den klippes når den har vokst seg 3 tommer høy.

5. Hva gjør man med gressavfallet?

Dersom du beholder kontrollen når du foretar klipping og ikke produserer store klumper, bør du føre gressavfallet tilbake til plenen - for det er fullt av næringsstoffer som plenen din har bruk for. Selv løv kan til en viss grad etterlates for å berike jordsmonnet.