Et tre for livet: hvordan man finner og planter det

Når du planter et tre gjør du det ikke bare for deg selv. Ofte vil senere generasjoner nyte godt av det og forbinde det med deg. Vi har noen tips til hva du bør vurdere når du velger og planter et tre.

Med tanke på det langvarige forholdet du og din familie trolig kommer til å ha med treet du planter, er det en god ide å tenke grundig gjennom prosessen. Vi snakket med ekspertene og noterte oss hva som er viktig:

1. Det grunnleggende: lys, fuktighet, størrelse

Du har kanskje hørt noen si det: trær har også følelser. Men selv om de kanskje ikke har det, så har de definitivt sine preferanser. Noen av dem liker mye lys, andre mindre. Noen tåler veldig fuktig jord, selv oversvømmelser. Dersom du vil at treet ditt skal trives må du sjekke stedet hvor det skal plantes og undersøke hva slags tre som vil passe godt der.

Det lønner seg også å tenke noen år frem i tid. Hvor mye plass har man til disposisjon, og hvilken form og størrelse vil treet ha når det vokser videre? Tenk over hva som vil være passende avstand til strukturer og andre trær. Tenk også over hva som skjer under bakken - røttene til enkelte trær vokser to til tre ganger bredden av treet. Gi dem plass til å utfolde seg, fri for rør og fundamenter, dersom det er mulig.

2. Hva ønsker og liker du?

Tenk over dine egne preferanser: størrelse, form, bladtype, blomsterprakt, løvfargen om høsten og andre egenskaper. Ønsker du et hurtigvoksende tre? I tilfelle bør du vurdere ulempene - dekorative pærer har vakre hvite blomster, masse farger om høsten og vokser raskt. Men de har lite robuste grener som begynner å brekke av etter omlag 20 år. Gjør noen undersøkelser hos et lokalt arboret eller på nettsidene til et universitet.

3. Kjøp og planting

Når du vet hva du ønsker er det på tide å foreta et kjøp. Her har du noen alternativer - her ser du hva som er anbefalt: først trær som er pakket i baller og striesekker, deretter trær i potter og så rottrær. Med ball og striesekk kan du velge større trær på 2,5 til 3,5 meter, men den beste løsningen er kanskje ikke å velge det største treet på planteskolen. For hver tomme av diameteren vil det ta 1 år for treet å gjenvinne røttene den mister ved en transplantasjon. Det innebærer at et stort tre kan trenge flere år med å bygge opp røttene sine igjen før det vokser noe særlig, mens et mindre tre vil komme seg raskere og muligens også ende opp større, og det raskere.

Det er best å plante trær på våren og høsten, men du bør vente til jorda er tørr og moden, uten å være for hard. Ikke ha noe hastverk med å plante tidlig på våren, for du ønsker å god og varm jord når du planter noe. I nordlige strøk er det best å plante minst 6 til 8 uker før vinteren, slik at treet har nok tid til å akklimatisere seg.

Grav hullet dypt nok, slik at toppen av jorda i potten eller striesekken er på nivå med bakken. For best mulig resultat bør jorda løsnes rundt treet i 2 til 3 ganger hullets bredde, for å gjøre det lettere for røttene å etablere seg. Når treet er i hullet fjernes rester av trådkurv, striesekk og hyssing så godt det lar seg gjøre. Bruk i hvert fall en kniv til å fjerne det øverste laget av striesekken, slik at den ikke suger fuktighet vekk fra rotkulen.

Vann grundig etter å ha fylt opp hullet for å la jorda sette seg. Avhengig av stedet og trestørrelsen trenger nyplantede trær 40 til 60 liter vann i uka. Det å plassere 3 til 4 tommer med organisk dekke, som sagflis, innenfor en 3-fots diameter fra et nyplantet tre kan bidra til å ivareta fuktigheten og forebygge ugress. Hold bio-klipp flere tommer fra trestammen.

Når det først er i bakken bør treet få være i fred, bortsett fra vanningen. Tilførsel av kunstgjødsel og beskjæring (bortsett fra ved skadde eller syke grener) kan vente til røttene har etablert seg.